Τα μοναστήρια στην επαρχία της Πάφου

Μονή Παναγίας του Σίντη

Το Μοναστήρι της Παναγίας του Σίντι, δεσπόζει επιβλητικό στην  ανατολική όχθη του ποταμού Ξερού.

Ιστορικό της Μονής

Η ακριβής χρονολογία ανέγερσης του Μοναστηριού παραμένει άγνωστη. Το Μοναστήρι, όμως, υπήρχε κατά την περίοδο της βενετοκρατίας. Αυτό μαρτυρεί ένα έγγραφο της εποχής  για το οποίο, όπως γράφει η Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, γίνεται αναφορά από το Ν. Κυριαζή. Συγκεκριμένα, «στο έγγραφο αυτό, που είναι έκθεση για την Κύπρο, αναφέρεται ανάμεσα στα χωριά της Πάφου και ο Sindi. Είναι αλήθεια ότι δεν αναφέρεται σαν μοναστήρι». Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε το μοναστήρι, γιατί, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, «και άλλα μοναστήρια, όπως το μοναστήρι της  Παναγίας των Ζαλακιών και η εγκλείστρα του Αγίου Νεοφύτου, στην έκθεση αυτή αναφέρονται ανάμεσα στα χωριά και τα πραστειά και όχι σαν μοναστήρια».  Επιπρόσθετα, «η αναφορά αυτή είναι περίπου σύγχρονη με την ανοικοδόμηση του καθολικού(εκκλησίας) του μοναστηριού».
 
Άποψη της Μονής από μακριά

Το Μοναστήρι, μετά το 16ο αιώνα , ήταν μετόχι του μοναστηριού του Κύκκου. Το γεγονός αυτό το αναφέρει και ο Ρώσος μοναχός Βασίλι Μπάρσκυ που επισκέφθηκε το Μοναστήρι το 1735. Τότε μάλιστα «είχε τρεις μοναχούς που στέλλονταν εκεί από τον ηγούμενο του Κύκκου και ασχολούνταν με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Το μοναστήρι του Σίντι είχε και δυο νερόμυλους».

Η εσωτερική αυλή της Μονής

Στις αρχές του 20ου αιώνα, περίπου το 1927, το μοναστήρι έπαψε να αποτελεί μετόχι του Κύκκου. Μετά το 1927, σύμφωνα με τη Μεγάλη Κυπριακή,  «το μοναστήρι εγκαταλείφθηκε και στις αρχές της δεκαετίας του 1950 η κτηματική του περιουσία πωλήθηκε στους κατοίκους των γειτονικών χωριών». 

Το εικονοστάσι της Μονής

Οι εργασίες αναπαλαίωσης της Μονής άρχισαν το 1994 επί ηγουμένου Νικηφόρου και ολοκληρώθηκαν το 1997. Την ίδια χρονιά, απέσπασε το βραβείο Europa Nostra.
 
Το βραβείο Europa Nostra που απέσπασε η Μονή

Αρχιτεκτονική της Μονής

Το μοναστηριακό συγκρότημα είναι χτισμένο σε σχήμα Π και περικλείει εσωτερική αυλή. Στο κέντρο της αυλής υπάρχει ένα πηγάδι. Κατά την επίσκεψη του Μπάρσκυ στη Μονή, το 1735, «στο μέσο της αυλής υπήρχε πηγή». Από αυτό συνάγεται ότι παλαιότερα «υπήρχε αυλάκι που οδηγούσε το νερό του Ξερού ποταμού στο μοναστήρι».
 
Η βόρεια και η ανατολική πτέρυγα της Μονής φαίνεται πως ήταν διώροφες, η πρώτη, χρονολογείται στο 16ο αιώνα ενώ η τελευταία στο 17ο ή 18ο αιώνα. Παλαιότερα, υπήρχε και δυτική πτέρυγα, η οποία «φαίνεται ότι αποτελείτο από ισόγεια δωμάτια που χρησίμευαν σαν σταύλοι και αχυρώνες».
Το καθολικό(εκκλησία)

Στη νότια πλευρά της αυλής είναι κτισμένο το καθολικό της Μονής. Πρόκειται για μια μονόκλιτη εκκλησία με τρούλο που εξωτερικά είναι οκτάπλευρος και έχει τέσσερα τοξωτά παράθυρα.  Στο δυτικό τοίχο του ναού υπάρχει ένα κυκλικό παράθυρο και άλλο ένα μικρότερο στην αψίδα. Ανατολικά ο ναός καταλήγει σε αψίδα, η οποία εσωτερικά «έχει την μορφή τόξου κύκλου, ενώ εξωτερικά είναι πεντάπλευρη». Στο εσωτερικό του ναού κυρίαρχη είναι η θέση του ξυλόγλυπτου τέμπλου.
 
Το καθολικό της Μονής, σύμφωνα με τα μορφολογικά του στοιχεία - αναλογίες, μορφή τρούλλου, μορφή περιθύρου βόρειας εισόδου, αδιάρθρωτο εσωτερικό - ανάγεται στο πρώτο μισό του 16ου αιώνα.

Άποψη της Μονής από το διπλανό λόφο
Πηγή: http://www.agiamarinakelokedaron.org


Μονή Χρυσορρογιάτισσας

Το μοναστήρι βρίσκεται σε μια όμορφη τοποθεσία κοντά στο χωριό Παναγιά, δυτικά του δάσους της Πάφου. Ιδρύθηκε το 1152 μ.Χ. από το μοναχό Ιγνάτιο, ο οποίος βρήκε στην περιοχή Μουλιά της Πάφου τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που πιθανολογείται ότι έχει αγιογραφήσει ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Ο Ιγνάτιος μετέφερε την εικόνα στο βουνό και έχτισε το μοναστήρι, το οποίο αφιέρωσε στην Παναγία την Χρυσορογιάτισσα.

Η Μονή
Το μοναστήρι, του οποίου τα σημερινά κτήρια χρονολογούνται από το 1770, διαθέτει σημαντική συλλογή εικόνων και θησαυρών. Η εκκλησία βρίσκεται στο κέντρο του μοναστηριού. Οι νωπογραφίες που υπάρχουν πάνω από τις τρεις εισόδους της θα σας εντυπωσιάσουν. Η εικόνα του Χριστού και της Παναγίας που υπάρχει στο μοναστήρι, θεωρείται επίσης ότι αγιογραφήθηκε από τον Απόστολο Λουκά, τον Ευαγγελιστή. Είναι επενδεδυμένη με χρυσό και ασήμι.

Στο μοναστήρι λειτουργούσε κέντρο προστασίας βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων όπως και άλλων θησαυρών. Πρόσφατα δημιουργήθηκε ένα βυζαντινό μουσείο. Μπροστά στην κύρια είσοδο του μοναστηριού υπάρχει καφέ-εστιατόριο με μαγευτική πανοραμική θέα.

Η εικόνα της Παναγίας

Στις 15 Αυγούστου πραγματοποιείται εντυπωσιακή θρησκευτική τελετή καθώς και εορτασμοί.

Το παλιό οινοποιείο του μοναστηριού παράγει από τα δικά του αμπέλια μερικά από τα καλύτερα κρασιά εκλεκτής σοδειάς της Κύπρου.

Πηγή: http://www.visitpafos.org.cy

Μοναστήρι Αγίου Νεοφύτου

Το μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου βρίσκεται 10 km έξω από την Πάφο, κοντά στο χωριό Τάλα. Ιδρύθηκε από τον Άγιο Νεόφυτο το 1159. Ο ίδιος, έζησε εκεί και πέθανε το 1219, σε ηλικία 85 ετών. Η κύρια εκκλησία του μοναστηριού χτίστηκε περίπου 200 χρόνια μετά το θάνατό του και είναι αφιερωμένη στην Παναγία.

Το Μοναστήρι

Ο Θεόδωρος Αψευδής, διάσημος ζωγράφος, ανέλαβε να φιλοτεχνήσει τις νωπογραφίες τις Εγκλείστρας. Μπορείτε να θαυμάσετε, επίσης, βυζαντινές εικόνες εξαιρετικής καλλιτεχνικής ποιότητας στην κύρια εκκλησία του μοναστηριού καθώς και να επισκεφτείτε το μουσείο, που διαθέτει εκθέματα τόσο από την αρχαία όσο και από τη βυζαντινή περίοδο.

Η σπηλιά του Αγίου Νεοφύτου
Ενδιαφέρουσα για τον επισκέπτη είναι, επίσης, η σπηλιά που βρισκόταν το κελί του Αγίου Νεοφύτου (Εγκλείστρα). Η Εγκλείστρα, ένας κλειστός χώρος λαξευμένος στο βουνό από τον ίδιο τον ερημίτη, περιέχει μερικές από τις πιο αξιοθαύμαστες βυζαντινές νωπογραφίες, που χρονολογούνται από το 12ο έως το 15ο αιώνα.

Ο βράχος που χρησιμοποιούσε ως τραπέζι και η πέτρινη εξέδρα στην οποία κοιμόταν διατηρούνται ακόμα στο κελί του, που αποτελεί και τάφο του. Σύμφωνα με το θρύλο, ο τάφος του έχει δημιουργηθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε το μέγεθός του να προσαρμόζεται στον καθένα.

Νωπογραφία

Πηγή: http://www.visitpafos.org.cy