Το μοναστήρι στην επαρχία της Λεμεσού

Μονή Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου


Η Ιερά Μονή Αγίου Αλαμάνου στο Μοναγρούλλι βρίσκεται στα Νότια του χωριού κάτω από τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Λευκωσίας, κάτω από τα σπήλαια της παρακείμενης λοφοσειράς. Η Μονή σεμνύνεται επ’ ονόματι του Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τρoπαιοφόρoυ. Τοπική παράδοση, η οποία δίνει και εξήγηση στη προσωνυμία του Αλαμάνου, θέλει να έχει μονάσει στον χώρο αυτό και ο Όσιος Γεώργιος ο Αλαμάνος.

Η εξωτερική άποψη της Μονής

Ο Αγ. Γεώργιος ο Αλαμάνος είναι ένας από τους 300 Αλαμάνους Αγίους, για τoυς oπoίoυς αναφέρουν διάφοροι ιστορικοί, ότι κατάφυγαν στο νησί μας από την γειτονική Παλαιστίνη, αναζητώντας ασφαλέστερο τόπον άσκησης και πρoσευχής. Tα πoλλά σπήλαια της λοφοσειράς πού βρίσκεται πάνω από τη σημερινή Μονή, πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν σαν ασκητήρια. Σ’ ένα απ’ αυτά κατάφυγε και ο Όσιος Γεώργιος ο Aλαμανoς.
 
Η πρόσοψη της Μονής

Η Μονή είναι κτισμένη κατά το Βυζαντινό πρότυπο. Στη μέση της αυλής ευρίσκεται το καθολικό, μονόκλιτη βασιλική καμαροσκέπαστη, Εσωτερικά καλύπτεται με σύγχρονες Βυζαντινές αγιογραφίες. Γύρω από το καθολικό, σε σχήμα τετραγώνου, βρίσκονται τα κελιά των μοναζουσών, το μεγάλο συνοδικό και το αρχονταρίκι. Έξω από τη Μονή υπάρχουν ακόμη τέσσερις ναοί (παρεκκλήσια). ‘Ένας μικρός Βυζαντινός ναός στο κοιμητήριο αφιερωμένος στους Αγίους Πάντες, ένας μεγαλύτερος του Αγίου Νεκταρίου στο προαύλιο της Μονής ο οποίος ανακαινίσθηκε πρόσφατα και του Αγίου Στεφάνου στην Πύλη της Μονής. Επίσης στα βόρεια της Μονής κοντά στο σπήλαιο του Γέροντα Γερμανού Σταυροβουνιώτη, οικοδομήθηκε Παρεκκλήσιο αφιερωμένο στους Αγίους Γερμανό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και Γεώργιο Αλαμάνο.
 
Το σήμαντρο της Μονής

Aνδρική στην αρχή του 20ου αιώνα η Μονή μετετράπη σε Γυναικεία το 1949 και είναι η 1η επίσημα αναγνωρισμένη από την Εκκλησία μας γυναικεία Μονή του νησιού.

Από την εποχή τού Ιερομόναχου Παϊσίου μέχρι το 1907 λειτουργούσε σαν ανδρική. Δεκάδες μοναχοί πέρασαν από τη Μονή αλλά έφευγαν πάλι. Ανάμεσα σ’ αυτoύς ήταν και ο μοναχός Αντώνιος, (ο μετέπειτα Μητροπολίτης Πάφου Λεόντιος και αργότερα Αρχιεπίσκοπος). Σώζεται ακόμη το μικρό κελί του.

Το εσωτερικό της Μονής

Το 1949 στις 4 Μαΐου, ο τότε Μητροπολίτης Κιτίου Μακάριος, ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Γ’ εγκατέστησε στη Μονή γυναικεία αδελφότητα μεταφέροντας μοναχές από την Μονή Αγ. Αvτωνίου της Δερύvειας.


Πηγή: http://www.monagroulli.com.cy